Bryd Tavsheden
Bryd tavsheden har eksisteret siden 2002 og arbejder for at hjælpe og støtte børn og unge, som er eller har været udsat for vold i familien eller i kæresteforholdet. Og siden 2003 har foreningen afholdt ’Temaoplæg om Vold’ på skoler i hele Danmark samt tilbudt professionel anonym rådgivning til voldsudsatte børn og unge.
“Temaoplæg om Vold” består af faglige oplæg om, hvad vold er, hvad vold gør ved mennesker, og hvad man kan gøre, hvis man er udsat for vold. Til et ”Temaoplæg om Vold” kommer der en ung person, der fortæller sin personlige historie om en opvækst med vold i hjemmet eller et voldeligt kæresteforhold. Til arrangementet er der også en medrejsende rådgiver, der efter endt oplæg tilbyder, at elever kan henvende sig anonymt for at få rådgivning i forhold til egne oplevelser, bekymring omkring en ven eller opklarende spørgsmål. Hvis der er behov for det, tilbydes eleven opfølgende samtaler med rådgiveren.
Fra 2016 til 2019 øgede Bryd Tavsheden antallet af temaoplæg.
”Kernen i Bryd Tavshedens arbejde er rådgivning af voldsudsatte børn og unge. Vi har i det seneste halve år haft 1.400 rådgivninger, hvilket er en fordobling fra samme periode sidste år. Det er ofte i dialogen med os, at den unge for første gang bryder tavsheden om vold, og det er derfor vigtigt, at de unge kender os og ved, hvad vi står for.
At være i øjenhøjde og konstant dialog med vores målgruppe er af meget høj prioritet for Bryd Tavsheden. Vi arbejder målrettet for at fremstå relevante og aktuelle over for vores målgruppe, og for at opretholde en dialog med de unge om børne- og kærestevold. Vi er derfor konstant til stede på skoler og gymnasier og på sociale medier,” udtaler generalsekretær Isabella Wedendahl.
Knud Højgaards Fond støttede i 2016 projektet med kr. 1.000.000, og fonden har valgt at fortsætte samarbejdet. Dermed understøttes Bryd Tavshedens mål om at nå ud til endnu flere skoleelever med “Temaoplæg om Vold med rådgivning” hen over de næste fire skoleår. Målet er at øge antallet til 100 oplæg i 2023/24. Med i snit 120 elever pr. oplæg når man derved ud til endnu flere elever med oplysning, viden og rådgivning.
Knud Højgaards Fond støttede således i 2019 projektet med 500.000 kr.