Tegners Museum

Rudolph Tegners Museum og Statuepark er en perle af et museum fra 1938, der ligger ved den nordsjællandske kyst i et naturområde, der kaldes Rusland.

Museet – der er en tidlig modernistisk bygning, tegnet og opført af kunstneren selv – huser billedhuggeren Rudolph Tegners værker. Stedet er som en tidslomme for en kunstner, der gik sine egne veje i sin samtid.

I dag er bygningen åbnet op for omverdenen, og der arrangeres særudstillinger, hvor samtidskunstnere går ind og viser, hvordan billedhuggeren stadig er relevant for den danske kunstscene.

I 2019 deltog Tegners Museum i Nordkystens Kunsttriennale, der er et ambitiøst kunstsamarbejde mellem kulturinstitutionerne i Gribskov Kommune. Temaet for Kunsttriennalen var ”Arv”, og på Tegners Museum skabte 3 samtidskunstnere nogle spændende værker, der alle forholdt sig til den arv Tegner har efterladt. Kunstnerne Sophia Kalkau, Tim Hinmann/Third Ear og Alexander Tovborg forholdt sig til Tegners praksis med hver deres kunstneriske sprog. Alexander Tovborg ved at lave en enorm maleriinstallation, en nyfortolkning af Rudolph Tegners tegning der handler om livets drifter og døden fra 1906, hvor Rudolph Tegner var alvorlig syg af tuberkulose. Tim Hinmann lavede et lydværk over Tegners forliste store projekt ”Livets Port”, og Sophia Kalkau lavede to store løgformede skulpturer i parken, der blev en parafrase over Tegners maskuline tilstedeværelse i Ruslands bakker.

Knud Højgaards Fond støttede ”Arv” på Tegners Museum med 55.000 kr.