Jesper Seligmann Damberg

UWC (United World College) er en global bevægelse, der gennem uddannelse forener mennesker, nationer og kulturer for at fremme fred og en bæredygtig fremtid. UWC har i dag 18 skoler fordelt på 4 kontinenter, hvor unge mennesker fra hele verden samles for at bo og studere sammen.

Hovedparten af skolerne har udelukkende elever i aldersgruppen 16-19 år, der allesammen læser den bredt anerkendte internationale studentereksamen, International Baccalaureate (IB). På UWC-skolerne bliver der lagt vægt på, at eleverne også engagerer sig uden for skolen. Gennem et bredt udvalg af aktiviteter, der spænder fra socialt og frivilligt arbejde til udendørsliv og drama, bliver UWC-eleverne oplært i kerneværdier som empati, interkulturel forståelse, personligt ansvar og initiativ.

Hvert år søger mere end 130 unge mennesker et UWC-ophold gennem UWC Danmark, hvoraf foreningen gennem en grundig flertrinnet udvælgelsesproces vælger 14-18 elever på basis af deres faglige og menneskelige egenskaber. Elevtallet varierer alt efter, hvor meget økonomisk rådighed der er til stede.

“Man er kun noget i kraft af andre.” Dette citat af forfatteren Knud Romer, mener Jesper Seligmann Damberg, beskriver hans tid på UWC i Norge. Ifølge ham er det lige netop den stærke følelse af fællesskab, der gør UWC så enestående og meningsfuld: “Jeg er vokset op i den digitale ungdom, hvor den helt naturlige sociale omgang langsomt er blevet udvisket. Det var faktisk først på UWC, at jeg lærte værdien af at nyde andres nærvær over en kop kaffe, bygge en tømmerflåde med et par venner og drage op ad et bjerg med et telt under armen sammen med folk fra hele verden. Det er en forståelse af livet, som jeg er bange for, at jeg aldrig ville have lært, hvis jeg var blevet hjemme på sofaen. UWC får mig også til at se fuldkommen anderledes på de muligheder, der ligger foran mig. Min horisont blev udvidet og min verden vendt på hovedet. Det mener jeg på den mest positive måde. Jeg udviklede en international tankegang, som har gjort, at jeg ikke længere ser Danmark som den eneste sandkasse på legepladsen.” 

UWC-opholdet er finansieret af en kombination af forældrebetaling, statslig støtte og fondsbidrag. Knud Højgaards Fond har gennem mange år støttet udsendelsen af elever, sidst i 2019 med 175.000 kr.